Genbrug og Affald
Tlf.: 96288080
Send
e-mail
Åbningstid / telefontid:
Mandag-torsdag: 8.30-14.00
Fredag: 8.30-12.00
Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.
Skriv dit søgeord i det hvide søgefelt herover.
Tilmeld dig Herning Kommunes nyheds-service og få vigtigt nyt direkte i din indbakke.
Du kan abonnere på nyt indenfor en række kategorier som for eksempel: Nyt fra kommunen, erhverv, affald og dagsordner.
Hjælp os med at blive bedre. Støder du på fejl, eller fandt du ikke det, du kom efter, så giv os et tip.
Du skal vælge en tilkendegivelse nedenfor for at kunne give feedback
JEG FANDT, HVAD JEG LEDTE EFTER JEG FANDT DELVIST HVAD JEG LEDTE EFTER JEG FANDT SLET IKKE, HVAD JEG LEDTE EFTER Når du udfylder formularen, vil de indsendte informationer blive sendt via mail til en relevant medarbejder. Vi gemmer ikke informationerne online på nogen server eller database. Medarbejderen opbevarer din henvendelse efter reglerne, indtil sagsbehandlingen er afsluttet.Er du gået i stå? Her under finder du links til info, der forhåbentlig kan hjælpe dig.
Bekymret for et barn (underretning)
I Herning Kommunes "Affaldshåndteringsplan 2015-2024" ser vi på, hvordan vi kan udnytte affaldet bedre. Det gælder populært sagt om at genbruge mest muligt - og brænde og deponere mindst muligt. Vi vil nemlig gerne se affald som en ressource i stedet for et spildprodukt.
Planen fastlægger overordnet, hvordan vi kan håndtere affaldet fra husholdninger og kommunens egne virksomheder og institutioner. Kommunen skal ikke planlægge for erhvervsaffald. Det indgår derfor kun i mindre grad i planen.
Affaldshåndteringsplanen har tre fokusområder
Affaldshåndteringsplaner er kommunernes redskab til at gøre status for affaldshåndteringen og vurdere behovet for nye målsætninger og initiativer.
Planerne sætter dermed retningen for de kommende års arbejde inden for området.
Herning Kommunes affaldshåndteringsplan er udarbejdet på baggrund af:
Med denne plan ønsker Herning Kommune at sætte fokus på:
I Regeringens ressourceplan "Danmark uden affald" lægges op til, at kommunerne etablerer nye ordninger, så der på landsplan genanvendes 50 % af udvalgte fraktioner fra husholdninger.
Med de nuværende ordninger i Herning Kommune, hvor der indsamles papir ved husstandene og glas i centralt opstillede glascontainere samt plast, metal og pap på genbrugspladserne, genanvendes
til sammenligning 34 %. For at nå det nationale mål på 50 % er det nødvendigt at indføre husstandsindsamling af plast og metal og ikke mindst det organiske affald.
Herning Kommunes mål for øget genanvendelse af husholdningsaffaldet opdeles i en 2-trins model:
37 % genanvendelse af husholdningsaffald. Målet forventes opnået ved husstandsindsamling af genanvendeligt metal. Husstandsindsamling af plast afventer stillingtagen til om sortering skal ske i regi af det fælleskommunale affaldsselskab Østdeponi eller anden aftager.
Ved etablering af sorteringsanlæg kan plast og metal indsamles i samme rum i den to delte beholder og efterfølgende sorteres i rene fraktioner.
50 % genanvendelse af husholdningsaffald. Målet forventes opnået ved genanvendelse af organisk affald fra husstandene.
Inden da gennemføres undersøgelse af muligheder for udsortering af organisk affald fra restaffaldet uden kildesortering samt afsætning og genanvendelse af det organiske affald i biogasanlæg.
Målet forventes nået ved at udskifte den nuværende affaldsbeholder til papir med en dobbeltbeholder til papir, metal og evt. senere plast (fra 2018) og den nuværende beholder til dagrenovation med en dobbeltbeholder til restaffald og organisk affald (fra 2022).
Målet forventes nået ved at opstille ekstra beholdere til metal (fra 2018) og organisk affald (fra 2022) - eventuel helt eller delvist nedgravet, hvor det er relevant af hensyn til pladsforhold.
Der skal udvælges et parcelhusområde, hvor borgerne i en forsøgsperiode udsorterer papir og metal i én 2-delt beholder. Det undersøges desuden, om indsamling af metal skal udvides til indsamling af blandet plast og metal, samt om der skal indgås lokalt samarbejde om etablering af et sorteringsanlæg hertil.
Glas vil fortsat blive indsamlet i centralt opstillede containere og pap vil fortsat blive indsamlet dels på genbrugspladserne eller i containere opstillet i byrummet.
Der gennemføres desuden forsøg ved etageejendomme med henblik på at optimere sorteringen.
Da der på nuværende tidspunkt er usikkerhed om, hvilke sorteringsanlæg der etableres i regi af Østdeponi, er det planen at starte med ny husstandsindsamling af metal samt fortsætte med indsamling af papir. Ved at indsamle disse to materialer i en dobbeltkammer beholder kildesorterer borgerne materialerne, så der ikke efterfølgende er behov for yderligere sortering, inden det afsættes til anlæg, der kan oparbejde materialerne.
For at få mere affald til genanvendelse skal det gøres nemt for borgerne at komme af med affaldet. Det er både miljømæssigt og økonomisk fornuftigt at indsamle flere affaldstyper ved husstanden, men der er også en begrænsning i, hvor mange beholdere der kan opstilles ved den enkelte husstand.
Så hvis der ønskes indsamling af yderligere fraktioner som f.eks. plast vil det være en fordel at indsamle det blandet i samme beholder som metalaffaldet og sortere det efterfølgende.
Erfaringer viser, at det er muligt at sortere en blandet fraktion af tørre genanvendelige materialer i et automatisk sorteringsanlæg og opnå en meget god kvalitet af det udsorterede, således at materialerne kan bruges igen.
Det er nødvendigt, hvis vi også fremover skal kunne imødekomme efterspørgslen på materialer og råstoffer. Med stigende råvarepriser er det også en god forretning at få udsorteret mere til genanvendelse.
Herning Kommune har tidligere husstandsindsamlet organisk affald til bioforgasning, hvilket blev opgivet pga. manglende miljøfordele. Det undersøges derfor, forinden etablering af ny indsamling af organisk affald senest 2022, hvilke nye muligheder, der findes for at indsamle og udnytte organisk affald fra husholdninger.
Det forventes, at der i nærmeste fremtid kommer yderligere afklaring på den optimale tekniske og organisatoriske løsning på håndtering af organisk husholdningsaffald. Der arbejdes bl.a. med teknologier, der kan udsortere det organiske affald fra restaffaldet. Det overvejes, om Herning Kommune vil deltage i forsøg, der kan fremme denne teknologi.
Samtidig med gennemførelse af en forsøgsordning i Herning Kommune skal der inddrages erfaringer fra andre kommuner, som har etableret lignende ordninger, samt i samarbejde med Østdeponi undersøge muligheden for at afprøve forskellige teknologier til sortering af affald. Det er bl.a. teknologier, der benyttes i USA samt nye robotteknologier, der kan erstatte manuel sortering.
Genbrugspladserne skal fremstå indbydende og borgervenlige. Det skal være nemt for borgerne at sortere affaldet, og pladspersonalet skal være klædt på til at kunne give råd og vejledning.
Gennem løbende kompetenceudvikling af pladspersonalet skal borgerservicen øges på genbrugspladserne, og borgernes kendskab til sortering af de enkelte affaldsfraktioner skal øges via kampagner og fokusuger.
Mængden af affald, som på grund af fejlsortering går til deponi i stedet for til genanvendelse, skal reduceres. Der vil i planperioden bl.a. blive gennemført forsøg med forsortering af affald inden deponering.
Herning Kommune vil etablere en fællesforening for velgørende foreninger, som kan stå for at afhente og sælge genbrugsting fra genbrugspladserne. Som udgangspunkt skal foreninger kunne optages, hvis formålet er at indsamle penge til humanitære og almennyttige formål som
Der skal udarbejdes en samarbejdsaftale, som definerer foreningens ansvar. Blandt andet skal der etableres en turnusordning blandt foreningens medlemmer.
Borgernes viden om sortering skal også underbygges ved at kommunen tilbyder undervisning i børnehøjde og besøg på genbrugspladsen til alle folkeskoleklasser (primært 3. og 4. klasse) Gennem leg, opgaver og indsigt skal børnene lære, hvordan de kan minimere, genbruge og genanvende familiens affald.
På den måde kan børnene gøres til ambassadører for bedre sortering i hjemmet. Skoletjenesten kan bl.a. udvikles gennem Løvbakke Natur- og Læringscenter.
Alle kommunens institutioner skal sortere affaldet som i husholdningerne, og dermed gøre affaldssortering til en naturlig del af hverdagen. Der er mange institutioner og virksomheder inden for forskellige områder som f.eks. undervisning, dagpasning, hjemmepleje, døgninstitutioner, administration og entreprenøraktiviteter.
Affaldsproduktionen fra disse institutioner er både stor og mangeartet, afhængig af den enkelte institutions konkrete aktiviteter og praksis i forhold til håndtering og sortering af affald, og det skal sikres, at de ansatte og brugerne på alle institutioner har mulighed for at sortere affaldet, og dermed bidrage til en bedre ressourceudnyttelse.
Virksomheder skal ligesom borgerne sortere deres affald. Der er stadig et potentiale for at gøre det endnu bedre.
I henhold til affaldsbekendtgørelsen, må Herning Kommune ikke indsamle kildesorteret genanvendeligt erhvervsaffald. Herning Kommune vil i stedet gennem dialog og information til virksomheder sikre, at mere affald fra virksomhederne udsorteres til genanvendelse.
Herning kommune vil stille relevante krav og føre tilsyn med håndtering og sortering af affald i forbindelse med bygge- og nedrivningstilladelser, så det sikres, at miljøfarlige stoffer som f.eks. PCB udsorteres til destruktion.
Ligeledes vil muligheder, fordele og ulemper ved genbrug af byggeaffald til samme oprindelige formål blive vurderet.
Det skal undersøges, om kapaciteten af genbrugspladser svarer til behovet, og om placeringerne er hensigtsmæssige i forhold borgerens transport af affald.
Genbrugspladsernes indretning skal ensrettes, og det skal undersøges, om åbningstiderne på genbrugspladserne er hensigtsmæssige i forhold til service og økonomi. Miljøhensyn til de biler, der indsamler affald, herunder renovationsbiler, storskraldsbiler og biler der kører med affaldscontainere, vægtes højt .
Ved ny indkøb af biler til genbrug- og affaldsområdet, skal motorerne som minimum være nyeste EURO-norm eller de kan være drevet af alternative brændstoffer. Mulighederne for at etablere flere nedgravede beholdere ved etageboliger skal undersøges.
Større beholdere skal tømmes færre gange og derved spares miljøet for udledning af CO2.
Afsætning af det indsamlede genanvendelige affald skal afsættes til driftssikre miljørigtige løsninger. I samarbejde med Østdeponi eller andre samarbejdspartnere skal markedet for afsætning af affald løbende følges for at opnå bedst mulig genanvendelse for borgernes penge. Det er ikke nok, at borgere og virksomheder sorterer korrekt, og at materialerne bliver hentet på en miljøvenlig måde.
Modtageanlæggenes håndtering af affaldet har også stor betydning for, hvor mange ressourcer, der kan hentes ud af affaldet. Det er desuden et mål, af hensyn til lokale arbejdspladser,at fastholde muligheden for lokal afsætning af genanvendelige fraktioner. I øjeblikket er der mulighed for lokal afsætning af papir og metal.
I samarbejde med Østdeponi eller andre samarbejdspartnere skal udviklingen af behandlingsteknologier følges for at sikre, at kommunens affald behandles miljømæssigt mest optimalt. Ligeledes skal det løbende vurderes, om der er grundlag for selv at etablere anlæg til sortering af affald.
Planen afløser Herning Kommunes affaldsplan 2009-2012. Derudover er der på baggrund af nye nationale regler for organisering af affaldssektoren i 2010, gennemført regler for virksomheders adgang til, og betaling for adgang til genbrugspladserne samt standardregulativer og indberetninger til nyt affaldsdatasystem.
Del 2 af Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan er opbygget med udgangspunkt i de ordninger som planen omhandler.
Planen er udarbejdet i henhold til affaldsbekendtgørelsen1 , som forpligter kommunerne til at udarbejde en affaldsplan, der rækker 12 år frem i tiden. Planen skal revideres mindst hvert 6. år, og tage udgangspunkt i "Ressourceplan for affaldshåndtering".
Denne affaldshåndteringsplan er ikke gældende i 6 år. Dette skyldes bl.a. regeringens sene udmelding på ressourceområdet.
På baggrund af kortlægning og status for den nuværende affaldshåndtering, skal kommunen sætte mål op for de kommende års arbejde med affald fra både husholdninger og erhverv.
Affaldsplanen skal indeholde tre dele - en kortlægningsdel, en målsætningsdel og en planlægningsdel.
Kortlægningsdelen skal indeholde en kortlægning af affaldsmængderne og udviklingen af dem, forskellige prognoser, en redegørelse for kommunale ordninger og forskellige anlæg.
Målsætningsdelen skal indeholde kommunens overordnede målsætninger på affaldsområdet frem til 2018. Her beskrives blandt andet hvad Herning Kommune vil gøre, for at opnå en bedre genanvendelse af dagrenovationen.
Planlægningsdelen er primært et arbejdsredskab for kommunen. Der er udarbejdet en liste over de primære tiltag, der på nuværende tidspunkt er planlagt frem til og med 2018.
Forslag til affaldsplanen skal offentligt annonceres med en høringsfrist på minimum 8 uger,med det formål at give mulighed for, at borgere, virksomheder organisationer mm. tidligt og på en effektiv måde kan udtale sig inden planen vedtages. Borgerne vil også få mulighed for at kommentere på affaldsplanen via Facebook.
Affaldshierarkiet kan fraviges for særlige affaldsstrømme, hvis fravigelsen er begrundet i en livscyklusbetragtning. Anvendelsen af affaldshierarkiet og fravigelsen herfra skal ske med henblik på at opnå det bedste samlede miljømæssige resultat.
Den kommunale affaldshåndteringsplan skal spille sammen med kommunens overordnede planer og politikker.
Herning Kommunes strategi for en bæredygtig udvikling har som overordnede mål at
I Kommuneplanen3 har Byrådet fastlagt som mål for affaldsområdet, at
Byrådet vil arbejde for sit mål ved, at
Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan er omfattet af § 3 i bekendtgørelse om miljøvurdering af planer og programmer, og kommunen skal derfor jf. § 4 vurdere og træffe afgørelse, om planen er omfattet af kravet om udarbejdelse af en miljøvurdering forud for godkendelse.
Herning Kommune har i en screening vurderet, at affaldshåndteringsplanen ikke medfører nogen væsentlig påvirkning på det omkringliggende miljø, og der er derfor ikke foretaget yderligere miljøvurdering. Screeningsskemaet er vedlagt som bilag til affaldshåndteringsplanen.
Planen skal sendes i offentlig høring i 8 uger, før endelig vedtagelse i Byrådet.
Affaldsområdet er placeret under Teknik- og Miljøudvalget.
Administrationen varetages af Genbrug og Affald i Teknik og Miljø.
Beholdere til forbrændingsegnet affald (henteordning): Indsamling udliciteret Reparation og udkørsel af beholdere/Genbrug og Affald.
Beholdere til aviser og ugeblade (henteordning): Indsamling udliciteret Reparation og udkørsel af beholdere/Genbrug og affald.
Glas-flaskestationer (bringeordning): Indsamling udliciteret Aftale med Drift om renholdelse af pladserne Pap- containere (bringeordning) Indsamling udliciteret.
Enfamilieboliger (henteordning): Indsamling udliciteret.
Etageejendomme med fællesordning (henteordning): Aftale med Drift om indsamling.
Modtagelse og sortering: Aftale med Drift om modtagelse og sortering.
Stakroge Genbrugsplads (bringeordning): Aftale med Stakroge Borgerforening om den samlede drift.
Haderup Genbrugsplads (bringeordning): Aftale med frivillige spejderforening om pasning af pladsen.
Grøn plads, Sunds (bringeordning): Aftale med privat entreprenør om pasning og kørsel.
Øvrige pladser (bringeordning): Drift og pasning/Genbrug og affald Transport er dels Genbrug og affald, dels private entreprenører.
Problemaffaldskasse (henteordning): Indsamling udliciteret Sortering/Genbrug og affald.
Etageejendomme (henteordning): Indsamling udliciteret.
Genbrugspladser (bringeordning): Indsamling udliciteret.
Apoteker (bringeordning): Indsamling udliciteret.
Forbrændingsegnet affald og Deponiaffald: Anvisningspligt.
Genanvendeligt affald: Ikke anvisningspligt.
Genanvendeligt erhvervsaffald
Genbrugspladser (bringeordning/betaling pr. besøg): Drift og pasning/Genbrug og affald Transport er dels Genbrug og affald, dels private entreprenører.
Ordningerne er fastsat i standardregulativer, som er offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk). De enkelte ordninger er nærmere beskrevet under afsnit om affald fra private og affald fra erhverv.
Genbrug og Affald benytter edb-systemet Affaldsweb i administrationen af ordninger, renovatører, gebyrer m.m. Affaldsweb opsamler f.eks. alle data i dagrenovationsordningen som f.eks. til - og afmeldinger, manglende tømninger, indsamlede mængder pr. beholder og kommunikation til og fra renovatør og borger.
Bestilling af storskrald foregår via Affaldsweb og er også lavet som en selvbetjeningsløsning. Affaldsweb benyttes også som grundlag for opkrævning af renovationsgebyret og til indberetning af affaldsmængder.
I 2012 etablerede Genbrug og Affald en omlastestation til forbrændingsegnet affald fra private og erhvervsvirksomheder.
Omlastestationen er placeret sammen med kommunens største genbrugs-plads Nederkærgård, som ligger centralt i kommunen. Omlastestationen modtager dagrenovationen fra private husstande, stort og småt brændbart fra genbrugspladserne, samt forbrændingsegnet affald fra erhverv. Omlastestationens miljøgodkendelse er fra 2. januar 2013. Derudover ejer Genbrug og Affald følgende genbrugspladser:
Kibæk Genbrugsplads er 4.900 m2 , ca. 20 containere samt faciliteter til håndtering af farligt affald. Genbrugspladsens miljøgodkendelse er fra 28. september 2010. Tilslutningstilladelsen er fra 20. september 2010.
Sønder Felding Genbrugsplads er 4.250 m2 , ca. 20 containere samt faciliteter til håndtering af farligt affald. Genbrugspladsens miljøgodkendelse er fra 28. juni 2011. Tilslutningstilladelsen er fra 7. februar 2011.
Aulum Genbrugsplads er 5.100 m2 , ca. 20 containere samt faciliteter til håndtering af farligt affald. Genbrugspladsens miljøgodkendelse er fra 7. august 2013. Tilslutningstilladelsen er fra 27. juni 2014.
Sørvad Genbrugsplads er 2.050 m2 , ca. 10 containere samt faciliteter til håndtering af farligt affald. Genbrugspladsens miljøgodkendelse er fra 29. juni 2009. Tilslutningstilladelsen er fra 30. september 2009.
Ørnhøj genbrugsplads er 2.000 m2 , ca. 10 containere samt faciliteter til håndtering af farligt affald. Genbrugspladsens miljøgodkendelse er fra 15. juni 2009.Tilslutningstilladelsen er fra 30. september 2009. Genbrug og Affald lejer arealer til følgende genbrugspladser:
Nederkærgård er Herning Kommunes største genbrugsplads, som rummer alle fraktioner. Genbrugspladsens miljøgodkendelser: 11 Miljøgodkendelse af 28. maj 2003 Tillægsgodkendelse af 29. september 2003 til håndtering af have-parkaffald.
Vildbjerg Genbrugsplads er 6.000 m2 , ca. 20 containere samt faciliteter til håndtering af farligt affald. Genbrugspladsens miljøgodkendelse er fra 22. november 2010. Tilslutningstilladelsen er fra 27. september 2012.
Pladsen ejes af en privat entreprenør. Genbrug og Affald har en aftale om pasning og drift af pladsen. Genbrugspladserne modtager sorteret affald til genanvendelse, forbrænding, deponering og specialbehandling. Borgerne skal selv sørge for, at affaldet sorteres korrekt i henhold til skiltning og anvisning fra personale. Genbrugspladserne er bemandet i hele åbningstiden.
Herning Kommune er medlem af de fælleskommunale selskaber Østdeponi og Energnist.
Energnist I/S
Energnist I/S er et fælleskommunalt selskab, som ejes af 16 kommuner. Energnist I/S er dannet pr. 1. januar 2015 ved en fusion af de fælleskommunale selskaber TAS I/S og L90. Energnist I/S har til formål at sikre ejerne afsætning af forbrændingsegnet affald.
Selskabet ejer et forbrændingsanlæg i Esbjerg med en kapacitet på ca. 220.000 tons årligt samt et forbrændingsanlæg i Kolding med en kapacitet på ca. 155.000 ton.
De 16 kommuner dækker geografisk et areal på ca. 12.400 km2 , hvilket svarer til knap 29 % af Danmarks samlede areal. Befolkningen på ca. 900.000 indbyggere udgør omkring 16 % af Danmarks samlede indbyggertal.
Energnist I/S håndterer årligt ca. 430.000 ton forbrændingsegnet affald, som enten afhentes i kommunerne på dertil indrettede 14 omlastestationer fordelt i området eller efter nærmere aftale leveres direkte på forbrændingsanlæggene. Omlastestationerne ejes og drives af kommunerne, der også forestår selve omlastningen.
Energnist I/S benytter primært affaldsforbrændingsanlægget ved Esbjerg og Kolding til bortskaffelse af det forbrændingsegnede affald. Derudover leveres affald efter forudgående udbud til en 12 række andre anlæg i Danmark. På forbrændingsanlæggene udnyttes forbrændingen af affaldet til produktion af el og fjernvarme.
Østdeponi er et interessentselskab, som ejes af 6 kommuner: Ikast-Brande, Herning, Billund, Hedensted, Ringkøbing-Skjern og Varde. De 6 kommuner dækker geografisk et areal på ca. 7.000 km2 , med ca. 406.000 indbyggere. Indtil 16. juli 2009 fungerede Østdeponi som deponi.
Østdeponi består af en administration i Herning og et affaldsbehandlingsanlæg i Fasterholt. Selskabet, som blev stiftet i 1979, har til formål at levere miljøforsvarlige og økonomiske håndterings- og behandlingsløsninger inden for fast affald til kommunerne.
Kommunerne fastlægger selv miljøpolitikken og kan derefter benytte Østdeponi til praktiske løsninger og ydelser indenfor følgende områder:
Alle virksomheder, der indsamler, sorterer, behandler og transporterer kildesorteret genanvendeligt erhvervsaffald, skal selv registrere sig i Miljøstyrelsens affaldsregister.
Herning Kommunes samlede areal udgør 1.321 km2 ,hvilket gør kommunen til en af de geografisk største kommuner i Danmark. Pr. 1. januar 2014 havde Herning Kommune 86.842 indbyggere.
Indbyggere Indbyggertallet i Herning Kommune har været stigende gennem længere tid og denne udvikling forventes at fortsætte gennem hele planperioden, Denne udvikling vil have en indflydelse på mængden af affald og de fremtidige affaldsløsninger.
Se alle tal for Herning Kommune på Danmarks statistik
Den samlede affaldsmængde fra husholdningerne i Herning Kommune er opgjort til 742 kg/indbygger i 2013 og 710 kg/indbygger i 2014.
Husholdningsaffald er affald, som er frembragt af husholdninger, herunder dagrenovation, haveaffald, storskrald, kildesorterede affaldsfraktioner og jord fra husholdninger.
Husholdningsaffald kan enten være farligt eller ikke-farligt. Husholdningsaffald omfatter også affald fra sommerhuse, kolonihaver samt ejendomme og institutioner, hvor der frembringes affald, der ikke er omfattet af definitionen på erhvervsaffald.
Storskrald er ikke nærmere defineret i affaldsbekendtgørelsen, men omfatter typisk større kasserede brugsgenstande (møbler, barnevogne, hårde hvidevarer, tæpper m.v.), der ikke kan lægges i de almindelige beholdere, der tømmes på adresserne.
Alle husholdninger er omfattet af de kommunale affaldsordninger, jf. tabel 6. Ordningerne er fastlagt i Regulativ for affald fra husholdninger i Herning Kommune.
Husstande skal have en affaldsbeholder på 240 liter. Beholderen bliver tømt hver 14. dag. Det er muligt at tilmelde sig en skelordning og opnå en årlig rabat. 15
Etageejendomme har beholdere på enten 400 liter eller 600 liter. Beholderne bliver tømt hver uge. Der er også mulighed for at etablere nedgravede affaldsbeholdere efter særlige retningslinjer.
Sommerhuse skal have en affaldsbeholder på 240 liter. Beholderen bliver tømt hver 14. dag i perioden fra sommertid start til sommertid slut. Har husholdningen brug for at aflevere mere affald end beholderen rummer, kan man købe et sækkemærke på en af genbrugspladserne, bestille en ekstra tømning eller en større beholder.
Husholdningerne afleverer aviser, ugeblade, reklamer og diverse andet papir i beholdere ved boligen.
Husstande kan vælge mellem en beholder på 240 liter eller 400 liter. Beholderen bliver tømt hver 8. uge. Det er muligt at tilmelde sig en skelordning og opnå en årlig rabat.
Etageejendomme kan vælge mellem beholdere på 400 liter eller 600 liter. Beholderne bliver tømt hver 4.uge. Der er også mulighed for at etablere nedgravede affaldsbeholdere efter særlige retningslinjer.
Sommerhuse kan vælge mellem en beholder på 240 liter og 400 liter. Beholderen bliver tømt hver 8. uge i perioden fra sommertid start til sommertid slut. Har husholdningen brug for at aflevere mere affald end beholderen rummer, kan man bestille en ekstra tømning, eller der kan købes et sækkemærke til en ekstra sæk.
Husstande og sommerhuse har en kasse ved boligen til opsamling af problemaffald. Etageejendomme har enten adgang til kasser ved ejendommens affaldsstationer eller benytter en fællesordning ("viceværtordning") til problemaffaldet.
Problemaffalds-kassen skal benyttes til aflevering af farligt affald bl.a. malingsrester, kemikalier og batterier. Kassen kan desuden bruges til småt elektronik. Fyldte kasser ombyttes med tomme sammen med tømning af affaldsbeholdere eller afhentning af storskrald. Desuden kan kassen ombyttes på genbrugspladserne.
Private kan bestille afhentning af storskrald ved boligen fire gange årligt. Storskraldet bliver hentet inden for 14 dage. Mange etageejendomme har benyttet muligheden for at aftale fælles storskraldsordning, der erstatter den enkelte husstands bestillinger. Kassen til problemaffald kan også afhentes sammen med andet storskrald.
Private kan aflevere glasemballage i de containere, der er placeret i boligområderne. Glascontainerne er placeret så tæt, at borgerne så vidt muligt kan nå dem indenfor gåafstand fra boligen. Papcontainere Private kan aflevere sammenklappet papemballage i de containere, der er placeret centralt i kommunen.
Både private og erhverv har adgang til alle genbrugspladser i kommunen. Der er i alt otte genbrugspladser, hvor af 2 genbrugspladser har færre affaldsfraktioner end de andre.
Ud over de otte genbrugspladser er der 1 haveaffaldsplads i Sunds Yderligere har Stakroge Borgerforening og Haderup Frivillige Spejderforening en aftale om drift af en lokal genbrugsplads. Pladserne er til sorteret affald, og der modtages ikke forbrændingsegnet dagrenovation.
Hjemmekompostering af madaffald. Man kan vælge at hjemmekompostere husstandens madaffald. Herning Kommune giver ikke tilskud til kompostbeholdere.
Apotekerordning for medicinrester og kanyler. Private kan aflevere medicinrester, tom medicinemballage og kanyler til apoteker i kommunen.
Tøjcontainere og genbrugsbutikker. Herning Kommune samarbejder med frivillige organisationer og foreninger, der indsamler, formidler og sælger tøj, indbo m.v. til genbrug og genanvendelse. Overskydende materialer fra organisationernes indsamlinger og butikker kan bl.a. afleveres til genbrugspladserne uden betaling.
I en ny beregningsmodel for genanvendelsesprocenten for husholdningsaffald anvendes følgende:
Organisk affald, papir, pap, glas, plast, metal og træ (byggeaffald, elektronik, batterier, jord og haveaffald indgår ikke som genanvendelige materialer).
Den totale mængde husholdningsaffald: Brændbart dagrenovation + brændbart storskrald + genanvendelige fraktioner.
Mindst 50 % af den samlede mængde af genanvendelige fraktioner skal genanvendes i 2022. Genanvendelsesprocenten beregnes på basis af de genanvendelige affaldsfraktioner set i forhold til den totale mængde husholdningsaffald.
Elektronikaffald er underlagt en producentordning5 . De kommunale genbrugspladser indgår i ordningen som indsamlingssteder. Borgere og erhverv med adgang kan aflevere småt elektronik på genbrugspladsen. Borgere kan også aflevere småt elektronik i problemaffalds-kassen.
Private og erhverv kan aflevere haveaffald på genbrugspladsen. Haveaffaldet behandles på Østdeponi, hvor det efter nedknusning lægges i en kontrolleret kompostmile. Ved slutsortering af den enkelte kompostmile produceres landbrugs- eller have-/park kompost samt biobrændsel.
Totalt set produceres der ca. 15% biobrændsel af den indkomne mængde have-/park affald. Biobrændslet afsættes til kraftværker, som udnytter materialet termisk. Der deponeres 0% i forbindelse med nuværende behandlingsproces.
Der afleveres i øjeblikket ikke noget haveaffald til bioforgasning. Udfordringen med at udnytte den bløde del af have-/park affaldet til bioforgasning er, at materialet har et for højt indhold af jord. Biogasanlæggene vil kun modtage den bløde del af have/park affaldet, hvis den har et minimum indhold af jord.
Østdeponi planlægger i samarbejde med en privat virksomhed og et universitet at udføre en forsøgsrække, hvor bl.a. en af målsætningerne er, at kunne adskille blade-/græs- fra jordfraktionen, således, at denne bløde del kan anvendes i biogasanlæg. Forsøgene gennemføres i første halvår af 2015.
Batterier er underlagt en producentordning6 . De kommunale genbrugspladser indgår i ordningen som indsamlingssteder. Private og erhverv kan aflevere batterier direkte på genbrugspladsen, til storskraldsordning ved boligselskaberne eller i problemaffalds-kassen.
Byggeaffald kan afleveres af private og erhverv, på genbrugspladsen. De enkelte læs, der afleveres, ligger under 1 ton byggeaffald. Beton og tegl fra genbrugspladserne og kommunens egne bygninger nedknuses på Nederkærgård og anvendes/sælges til nyttiggørelse.
Hvis en nedrivning eller renovering vedrører mere end 10m2 af en bygning, eller hvis arbejdet medfører mere end 1 ton affald, skal bygherren udføre en screening for PCB, asbest og tungmetaller, hvis bygningen er fra perioden 1950-1977.
Hvis screeningen viser, at der er problematiske stoffer i bygningen, skal der laves en kortlægning og efterfølgende en analysering af mængden af de problematiske stoffer.
Byggeaffaldet skal anmeldes til kommunen og anvises i dag i henhold til København Kommunes vejledende grænseværdier.
I Herning Kommune er der gjort en ekstra indsats for at reducere mængden af småt brændbart som afleveres på genbrugspladsen af private og erhverv. I 2012 blev der gennemført en omfattende kampagne for at få en bedre sortering af småt brændbart. Kampagnen betød en væsentlig reduktion af småt brændbart. Fra 2011 til 2012 faldt mængden af småt brændbart på genbrugspladserne med 283 tons.
Private og erhverv kan aflevere plast på genbrugspladsen. I forbindelse med kampagnen (sorter småt brændbart) i 2012, blev der indsamlet en blandet plastfraktion. Det har dog senere vist sig, at der ikke var afsætningsmulighed for fraktionen. Plast indsamles fra 2014 i stedet som plastfolie og hård plast.
Det beregnede materialepotentiale for den totale mængde plast i husholdningsaffaldet i Herning Kommune er 1.603 tons. I 2014 blev der indsamlet 330 tons blandet plast, hvilket svarer til ca. 20% af potentialet.
Jern og metal kan afleveres af private og erhverv på genbrugspladsen. Det beregnede materialepotentiale for den totale mængde jern i husholdningsaffaldet i Herning Kommune er 2.298 ton. I 2014 blev der indsamlet 1.346 ton jern og metal, hvilket svarer til ca. 58% af potentialet.
Det genanvendelige erhvervsaffald er med affaldsreformen i 2010 blevet liberaliseret. Kommunerne skal derfor ikke planlægge eller etablere ordninger for det genanvendelige erhvervsaffald.
Genbrugspladserne skal kunne benyttes af erhverv efter særlige regler, og kommunens tilsyn med virksomhederne skal indeholde en dialog og kontrol med affaldet.
Erhverv er omfattet af lovpligtige krav om udsortering af en række affaldsfraktioner. Regulativ for affald fra erhverv i Herning Kommune fastlægger kravene til sortering, indsamling og behandling af affaldet, jvf. Tabel 14.
Alle ordninger er anvisningsordninger. Regulativet giver erhverv, dvs. virksomheder og institutioner, frit valg mellem miljøgodkendte anlæg til behandling af farligt affald og genanvendeligt affald. Dagrenovationslignende affald og forbrændingsegnet erhvervsaffald anvises via kommunens omlastestation til L90.
Deponeringsegnet affald anvises via Østdeponi. Erhverv kan mod betaling pr. besøg, aflevere til de kommunale genbrugspladser, hvor pladsernes krav til sortering skal følges.
Information omkring affaldsordningerne foregår løbende og efter behov. Fra 2012 er der udviklet et nyt design/brand for Genbrug og Affald, som gør information fra Genbrug og Affald letgenkendeligt.
Der har været følgende nye tiltag:
Hvert år deltager eller planlægger Genbrug og Affald en række aktiviteter, som inddrager borgerne.
Flere skoleklasser vælger at tage en tur på genbrugspladsen for at høre om affaldssortering. Under Genbrug og Affald på kommunens hjemmeside er det nu muligt at finde inspiration til undervisningsmateriale om affald.
Hvert forår bliver børn fra dagplejen og børneinstitutioner inviteret til grøn inspirationsdag på landsskuepladsen. Genbrug og Affald deltager hvert år med en stand, hvor der f.eks. laves sorteringsleg og legetøj ud af affald.
(Bl.a. Grøn Herning Uge) Borgerne har mulighed for at få en rundvisning og få udleveret materiale omkring sortering.
I projektet deltager et antal borgere, som skal prøve at sortere rent papir fra i husholdningen. Borgerne har fået udleveret en beholder til rent papir, som tidligere ville være smidt ud sammen med restaffaldet. Projektet følges løbende for at indhente borgernes erfaring.
I dag bliver der genanvendt 34% af husholdningsaffaldet. For at leve op til regeringens mål om 50% genanvendelse i 2022, er det nødvendigt med en øget indsats for at få genanvendt mere af husholdningsaffaldet.
I 2014 blev der afleveret 993 tons elektronikaffald fra private og erhverv på genbrugspladserne. Det er regeringens mål, at 75% af den gennemsnitlige, markedsførte elektronikmængde til husholdninger, skal opnås fra 2018. Den indsamlede mængde følges med henblik på at opnå det ønskede mål.
I 2014 er der afleveret 10.665 ton haveaffald fra private og erhverv på genbrugspladserne. Haveaffaldet behandles på Østdeponi, hvor 15% af haveaffaldet energiudnyttes til biobrændsel. Der er 26 ikke udsorteret haveaffald til bioforgasning. Der er derfor brug for at ændre på behandlingen, hvis regeringens mål om 25% til energiudnyttelse, skal nås til 2018.
I 2014 er der afleveret i alt 26 tons batterier fra private og erhverv på genbrugspladsen, samt fra private via problemaffalds-kassen. Den indsamlede mængde følges med henblik på at opnå det ønskede mål.
Der er i 2014 knust 12.058 tons bygge- og anlægsaffald fra private og erhverv på genbrugspladsen. Alt afsættes til nyttiggørelse, bl.a. vejmateriale. Regeringens mål på 70% til nyttiggørelse er derfor opfyldt. Men bygge- og anlægsaffald har i øjeblikket stor bevågenhed, da der kan stilles spørgsmålstegn ved affaldets forureningsgrad. Der er behov for en klar procedure for nedrivning af bygninger i kommunen.
Forbrænding Herning Kommune forventer at have den nødvendige forbrændingskapacitet til rådighed i planperioden. Via kommunens medlemskab af Energnist sikres kapacitet, dels på selskabets egne anlæg, dels gennem Energnist-aftaler med andre affaldsforbrændingsanlæg.
Gennem medlemskabet af affaldsselskabet Østdeponi, sikrer Herning Kommune tilstrækkelig deponeringskapacitet.
Den samlede mængde husholdningsaffald forventes kun at stige svagt i perioden helt frem til 2024.
I 2018 er det forudsat, at der indføres en ny 240 l beholder til det tørre emballageaffald. I 2022 forudsættes, at der indføres en ny 240 l beholder til det våde affald (restaffald og organisk affald).
I hele perioden frem til 2022/2024 forventes det, at mængderne til deponering vil stige, grundet øget deponering af asbestholdigt affald og forurenet byggeaffald.
Import og eksport af affald skal foregå i henhold til forordningen og bekendtgørelsen. Hvis der er tale om grønlistet affald, modtager Herning Kommune en forespørgsel.
Import/eksport af affald, som er grønlistet, forekommer, hvis der afsættes affaldsfraktioner til nyttiggørelse via private modtageanlæg, der efter forbehandling sender det til slutgenanvendelse i udlandet. F.eks. sendes jern og metal samt papir og pap til genanvendelse på forskellige smelteværker og papirfabrikker i udlandet.
Visse behandlingsmuligheder findes kun i udlandet, hvorfor eksport af affald er en naturlig og nødvendig del af et udbygget affaldshåndteringssystem. Formularer, lovgrundlag og vejledninger kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside www.msk.dk.
Økonomi Den kommunale affaldshåndtering gennemføres inden for de godkendte budgetter.
Renovationsgebyret for private husstande og erhvervsvirksomheder opkræves efter reglerne i gældende affaldsbekendtgørelse. Det forventes, at gebyrniveauet i perioden 2015 - 2018 kan fastholdes på 2014- niveau, dog med forbehold for almindelig pristalsregulering, lovændringer, nye eller forhøjede nationale afgifter og gebyrer og væsentlige stigninger i affaldsmængderne.
Gebyret for perioden 2019 - 2024 kan komme under pres, da der endnu ikke er valgt, hvilken teknologisk løsning, der skal anvendes til udsortering af den organiske del ved husholdningerne.
Gebyret er opdelt i et gebyr for:
Gebyret for øvrige ordninger dækker omkostninger til genbrugspladser, storskraldsordning, kuber til flasker og pap, kassen til farligt affald samt administration og information. Fællesudgifter dækker omkostninger til regulativarbejde og affaldsplan. Gebyret for øvrige ordninger og fællesudgifter opkræves pr. boligenhed.
Virksomhedernes gebyr for kommunal planlægning og administration af affald fra erhverv, fastsættes årligt ud fra foregående regnskabsår. Virksomhederne skal tilmelde sig genbrugspladserne, og registrere hvert besøg via SMS. Besøgene kan enten betales direkte via dankort eller ved en årlig opkrævning.
Godkendte anlægsinvesteringer i planperioden 2015-2018. Anlægsprojekterne vil enkeltvis blive forelagt de politiske udvalg, med mere detaljerede økonomiske overslag.
Affaldshåndteringsplanen finansieres, ud over de i investeringsoversigten afsatte rådighedsbeløb, af den eksisterende driftsramme. Mellemregning Udviklingen af renovationsområdets mellemregning med kommunen, forventes i perioden 2015- 2018 at forløbe.
Hjælp os med at blive bedre. Støder du på fejl, eller fandt du ikke det, du kom efter, så giv os et tip.
Du skal vælge en tilkendegivelse nedenfor for at kunne give feedback
JEG FANDT, HVAD JEG LEDTE EFTER JEG FANDT DELVIST HVAD JEG LEDTE EFTER JEG FANDT SLET IKKE, HVAD JEG LEDTE EFTER Når du udfylder formularen, vil de indsendte informationer blive sendt via mail til en relevant medarbejder. Vi gemmer ikke informationerne online på nogen server eller database. Medarbejderen opbevarer din henvendelse efter reglerne, indtil sagsbehandlingen er afsluttet.Genbrug og Affald
Tlf.: 96288080
Send
e-mail
Åbningstid / telefontid:
Mandag-torsdag: 8.30-14.00
Fredag: 8.30-12.00
Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.