Ofte stillede spørgsmål om affald

Her kan du finde spørgsmål og svar om dagrenovation i Herning Kommune.

Beholderne bliver leveret i perioden fra 4. januar til 1. april 2021.

Du kan se den præcise dato ved at gå ind på din egen affaldsside, som du finder link til herunder. Vi sender også link med i de påmindelsesmails vi sender ud

Her finder du din egen affaldsside

Så snart dine nye beholdere er leveret må du i princippet tage dem i brug. Dog skal du være opmærksom på, at de gamle først bliver tømt et par dage efter leveringen og du derfor skal sikre der er plads i de nye beholdere til de ekstra dage. 

Når de gamle beholdere er tømt for sidste gang vil der blive hængt et mærke på der indikere at der ikke må komme mere affald i dem. 


På grund af forskydninger i tømninger hen over juleferien 2020/2021 og indførelsen af ny affaldssortering med nye tømningsruter, vil nogle borgere opleve, at det går længere tid end normalt mellem tømningerne. 

Hvis du er en af de uheldige, kan du i en midlertidig periode stille en ekstra sæk med restaffald ved siden af din skraldespand. Skraldemanden tager den med ved næste tømning uden beregning.

Mange vil også opleve, at tømningsdagene bliver ændret. Fremover vil begge skraldespande blive tømt den samme ugedag (dog med forskelligt interval). 

Hvis dette giver anledning til yderligere spørgsmål om lige præcis din adresse, er du velkommen til at kontakte os ved Genbrug og Affald på enten affald@herning.dk eller på tlf. 96288080


Hvis du har ekstra restaffald, kan du stille en sæk ved siden af beholderen til næste tømning. Det koster 35 kr. pr. sæk, som automatisk opkræves via ejendomsskatten. 

Når du er tilmeldt SMS/mailservice, får du besked, når vi har medtaget en ekstra sæk. 

Hvis du er lejer, skal håndtering af ekstra affald aftales med din udlejer. 

OBS: pga. ruteomlægning ved årsskiftet, er der nogen der oplever en ekstra lang periode mellem tømningerne. Derfor har vi besluttet at man uden beregning i en kortere periode kan få medtaget en ekstra sæk med restaffald.

Vi forventer denne ordning udløber med udgangen af januar. Men er du itvivl så kontakt os endeligt på affald@herning.dk eller på tlf. 96288080. 


Alle husstande får tilbudt en lille grøn køkkenbeholder. 

Hvis du har en anden løsning til madaffald og derfor ikke ønsker at benytte dig af beholderen, vil vi gerne opfordre til at den afleveres på genbrugspladsen så andre kan få glæde af den. 

Vi oplever stor efterspørgsel efter en ekstra køkkenbeholder, og vi har derfor valgt at sælge dem vi har tilovers efter 1/4 2021 i vores Genbrugsbutik. De  kommer til salg efter "først til mølle princippet", og kun via Genbrugsbutikken i forbindelse med Genbrugspladsen i Herning. 


Vi har desværre konstateret, at der er nogen af vores køkkenbeholdere der er knækket ved levering. Har du oplevet dette, kan du bytte den på genbrugspladsen. Hvis dette ikke er muligt, så kontakt Genbrug og Affald på mail: affald@herning.dk, så skal vi snarest muligt få leveret en ny. 


Det er desværre ikke muligt at beholde den gamle beholder, da den er solgt til genavendelse og skal bruges til at støbe nye beholdere. 

Et par dage efter din sidste tømning, vil beholderen derfor blive afhentet på din adresse. Du skal blot lade den stå der hvor den er sat efter sidste tømning. 


Du får ikke længere rabat ved at stille beholderen ud til skel.

I den nye kontrakt med renovatøren er det ikke længere billigere at få tømt en beholder i skel, så derfor kan du heller ikke få en rabat ved at stille den frem.

Ordningen har desværre ikke fungeret ret godt. Mange havde svært ved at finde ud af det, så det skabte megen utilfredshed hos borgere og skraldemænd.

Du må selvfølgelig gerne stadig hjælpe skraldemanden ved at stille beholderen frem, men det er altså ikke nødvendigt, hvis adgangsforholdene er i orden.

Her kan du læse mere om regler for placering af affaldsbeholder.


Der tilbydes ikke en 2-delt 370L beholder til mad og restaffald, da beholderen skal deles i 40/60 for at affaldet ikke kiler sig fast.

Det er vurderet, at det vil være en dårlig udnyttelse af beholderens kapacitet. De færreste vil have behov for 150 liter til madaffald  på 14 dage, og der vil kun være 220 liter tilbage til restaffald.

I stedet tilbydes en ekstra 240 liter beholder kun til restaffald. Således vil en gammel 400L beholder erstattes af en 240 liter 2-delt beholder til mad og restaffald og en 240 liter beholder kun til restaffald.

Det betyder, at du vil have i alt ca. 100 liter til madaffald og 380 liter til restaffald. 


Alle husstande får sammen med den nye køkkenbeholder udleveret 3 ruller med i alt 200 poser til madaffald.

Når i har brugt poserne vil nye være gratis tilgængelig på nedenstående steder fra medio april: 

 • Herning Kommunes genbrugspladser (Herning, Sunds, Aulum, Vildbjerg, Kibæk, Sdr. Felding, Ørnhøj og Sørvad). 
 • Herning Kommunes Borgerservice
 • Herning Kommunes Biblioteker (Herning, Sunds, Aulum, Vildbjerg, Kibæk og Hammerum-Gjellerup). 
 • Herning Kommunes Aktivitetscentre/ -huse:
  • Aktivitetscentre/ -huse i Øst (Koloritten og Holtbjerg i Herning samt Toftebo i Hammerum).
  • Aktivitetscentre/ -huse i Nord (Ågården i Vildbjerg, Kastaniegården i Aulum, Sunds Aktiv Center, 7'eren i Haderup).
  • Aktivitetscentre/ -huse i Syd (Engholm i Sdr. Felding, Lind Aktivitetscenter, Rosenlund Centret i Snejbjerg). 
  • Aktivitetscentre/ -huse i Vest (Fuglsangsø Aktivitetscenter og Aktiv Centret, Brorsonsvej i Herning). 

Desuden kan borgere, der får hjemmehjælp eller får bragt mad ud fra "Dit lokale køkken" få poser bragt hjem. 

For lejeboliger, hvor der fx er etableret fælles storskraldsrum, kan nye poser hentes hos vicecærten eller i storskraldsrummet. 


Kontaktinfo

Genbrug og Affald

Tlf.: 96288080
Send e-mail

Åbningstid / telefontid:
Mandag-torsdag: 8.30-14.00
Fredag: 8.30-12.00

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.

Læs mere om sikker mail